21-07-17

Donderdag 20- vrijdag 21juli 2017 Péronne

Donderdag 20 juli 2017 Courcelles Les Lens

We vertrekken van Canal de La Deule richting Canal La Sensée en Canal de Nord.
In ons kielzog hangt een Nederlandse boot, pa, ma en zoon een trio, ze hebben besloten om achteraan te komen, nou ja ‘we begrijpen die Fransen niet in de sluizen ‘ zegt de zoon dus de Nederlanders op sleeptouw.
Canal du Nord dat pas voltooid was in 1965 en dan al reeds verouderd, het heeft 19 sluizen met telkens een verval van ongeveer 6,5 m en 2 tunnels waar we op eigen kracht mogen doorvaren. Dus er moet gewerkt worden, er is met moeite een kilometer tussen de sluizen.
Iedere keer dezelfde trap in de sluis, rood licht, groen licht, eruit en op naar de volgende.
We arriveren na de zevende sluis bij onze eerste tunnel, licht aan en binnen. We varen 4,5 km onder de grond, in het midden is een passeerstrook die geregeld wordt met lichten voor ons is het rood, maar liefst 3 binnenvaarders komen van de andere kant. Een hele ervaring voor ons, onder de grond tegenliggers.
Na 4,5 km zien we daglicht, nog een paar kilometer en we leggen ons vast aan een quai public naast een graandepot, het was genoeg vandaag. Morgen de rest van de sluizen.

 IMG_0367.JPGIMG_0375.JPGIMG_0381.JPG

Vrijdag 21 juli Moislains

Nationale feestdag in België. De dag start grijs maar koud is het niet.
In het dorpje halen we ons stokbrood en ontbijten met zicht op de graansilo’s, de trucks rijden af en aan, Nederlanders die hier hun graan komen halen, zo kunnen ze Frans brood bakken.
De sluizen gaan nu naar beneden we zijn over de top van de heuvel. We zakken tot in Noyon dat normaal ons einddoel is voor vandaag.
Drie sluizen verder en drie later hebben we het gehad, er is zoveel vrachtverkeer dat de wachttijden oplopen, we besluiten om in Péronne te blijven.
We moeten onze boodschappen aanvullen.
Nog een fietstocht langs de Somme die hier in het Canal du Nord uitmondt.

Commentaren

Prachtige foto's! Het lijkt ons inderdaad een avontuurlijke tocht met veel obstakels en touwen leggen!

Gepost door: Nico Van de Voorde | 22-07-17

INdien Rita hier had moeten doorvaren zae zou waarschijnlijk haar ogen toe gedaan hebben.

Gepost door: Vanhecke Noel | 23-07-17

De commentaren zijn gesloten.