04-08-15

Zaterdag 1 aug Vic-Sur-Aisne - Soissons

image.jpg

Zaterdag 1 aug Vic-Sur-Aisne - Soissons 

 

Het wordt een stralende zaterdag, eindelijk staalblauwe hemel en we krijgen dertig graden.

De mobiele beenhouwerij staat al op het plein, een plaatselijke lekkernij kan altijd van pas komen.

Met de informatie die we gisteren gekregen hebben is onze weg vinden geen enkel probleem.  We nemen de voie verte die hier een oude spoorwegbedding is, gebruikt in 14-18 om troepen aan te voeren, munitie en voeding.  We rijden tot in Ambleny, de oude uitkijktoren van het kasteel staat nog half overeind,  een mooie kerk (gesloten) en een kruidenierswinkeltje op de markt dat is het zo ongeveer.  Naast de kerk staat een bord met het aantal processen die er gevoerd zijn naar deserteurs en het aantal werkelijk uitgevoerde executie's!  Absurditeit 'als je niet wilde doodgeschoten worden door de vijand dan schiet uw eigen volk je neer'.

Blijkbaar is 1917 een periode geweest van muiterij en staking in het Franse leger en dit vooral op Chemin Des Dames,  een 40 km lange weg boven op de Crêtes.  Hier werden zogezegd voorbeelden gesteld!

image.jpg

In Ambleny is een Frans soldatenkerkhof pal naast de route nationale, aangelegd in 1923. Hier zijn hoofdzakelijk lichamen samengebracht die eerder zuidwestelijk van Soissons begraven waren. Er zijn 10.601 slachtoffers begraven, waarvan 3.076 in 4 graftombes. Naast de franse militairen liggen hier ook 76 franse burgerslachtoffers begraven en een russische soldaat. In een apart graf ligt een Deen begraven, Mogens Birck, die in het vreemdelingenlegioen gevochten heeft en “mort pour la France” op 12 juli 1918 gesneuveld is. 

In 1954 zijn er 555 franse militairen bijgezet die in de tweede wereldoorlog gesneuveld zijn. 

image.jpg

De weg terug is idem als heenweg, anders is het de RN en dat is geen optie.

We hebben bezoek ondertussen, mensen die op doortocht zijn naar Parijs, ze blijven een nachtje en we varen naar Soissons, de laatste sluis ligt in panne, dus moeten we de VNF oproepen het dépannagewagentje scheert langs het jaagpad en in geen tijd kunnen we toch versassen.

In Soissons staat de kathédraal op het programma en de abdij maar dat is voor morgen.

 

 

De commentaren zijn gesloten.