31-07-15

Vrijdag 31 juli Longueil-Annel - Vic-Sur-Aisne

Vrijdag 31 juli 2015 Longueil-annel  -  Vic-Sur-Aisne

 

image.jpg

image.jpgDe sluis van Janville wordt klaargemaakt voor ons, we mogen vertrekken zegt de dame.

Deze keer zijn er 2 sluizen, een kleine en een dubbele.

Juist voor Compiègne slaan we linksaf de Aisne op.  Bij de eerste sluis krijgen we onze afstandsbediening en vanaf nu moeten we de sluizen zelf bedienen, bij de laatste sluis moet je je télécommande terug inleveren.  Er zijn drie toetsen op de bediening, alarme, avalant en montant, kwestie van het juiste knopje te drukken, éénmaal in de sluis moet je nog de groene stang omhoog duwen en de sluis gaat in werking.

image.jpg

image.jpgHet is heel rustig en heel groen we varen op de rivier zelf, ditmaal geen kanaal.  Soms lijkt het een beetje op de Leie, mooie landhuizen en chateau's aan de waterkant, zeker aangenaam varen hier.

We meren af in Vic - sur - Aisne om onze middaglunch te nuttigen en we blijven, het ziet er hier aanlokkelijk uit.

image.jpg

image.jpgWe moeten bergop om de info en het centrum te bereiken van het stadje.

Een kasteel pal op de markt verwelkomt ons, bij de info is er een heel competente dame die al de mogelijkheden aanduidt, besluit : we moeten een week blijven maar dat gaan we niet doen dus twee dagen en trachten de combinatie te maken van verschillende bezoeken.

De vallei van de Aisne is bijna 3 jaar in handen geweest van de Duitsers dus dat laat wel zijn sporen na.

image.jpg

image.jpgOnze eerste doel is een tiental km verderop een Duits kerkhof met meer dan 10000 graven.

De dame had ons gewaarschuwd dat het hier niet Hollande is, niet plat, dat ondervinden we heel gauw!  Cols van een gevarieerde categorie, dus maar stampen!

Onze eerste stop is een Frans soldatenkerkhof aan de rand van de stad, we klimmen gestaag verder en na een zestal km vinden we op een kruispunt het eerste Duitse kerkhof, het tweede ligt een vijfhonderd meter verderop(bergop).

image.jpg

image.jpg Dezelfde weg terug is niet aan ons besteed, we raadplegen onze kaart en we kunnen onderdoor via kleine geasfalteerde binnenwegen,  zo komen we in godvergeten dorpjes, mooi maar er is niks meer,  zelfs geen postkantoor en schooltje.

De dorpen lopen leeg en het laatste café is gesloten! Wij praten met een lokale opa, die is op wandel met de kleinzoon en de hond.Il dit: plus rien ici, een café? Encore 10 km !!

We fietsen verder en komen nog een wandelcircuit tegen van de grote herdenking.  We vragen nogmaals de weg, eerst dalen en dan stijgen zegt de meneer, we weten van niet beter.

We bereiken opnieuw de markt van het stadje, het biertje en het perriertje smaakt verschrikkelijk.

image.jpg

image.jpg Long

 

 

 

 

 

 

Ondertussen aan de kade rijden de tractors en graankarren  op en af, het is hoogtij voor de boeren het is oogsttijd.  Gelukkig sluiten de silo's de deuren rond 22h30.

 

Commentaren

Geniet van de mooie streek. Als ik het goed voorheb varen jullie nu richting Soissons.

Gepost door: Patrick | 01-08-15

De commentaren zijn gesloten.