27-07-15

Maandag 27 juli 2015 Moislains - Péronne

Maandag 27 juli 2015 Moislains - Péronne

 

Gietende regen deze morgen bij vertrek!

Vanmorgen om 9 uur vertrokken en om 11 uur hadden we 4 sluizen achter de rug, we zijn over de heuvelrug dus in plaats van stijgen, dalen we nu. Iedere keer 6 à 7 m,  de éne sluis al vlugger dan de andere, we kunnen juist een middenbolder vastmaken dus je moet kracht hebben om het deinen van het schip in bedwang te houden.

image.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image.jpg

 

 

 

 

 

 

 

We zijn aan de Somme! 

image.jpg

Het haventje van Péronne ligt op een zijarm van de gekanaliseerde Somme.  We nemen voor de zekerheid de langsteiger, wat extra touwen en het ziet er goed uit, onze tent zit in de bomen er moet zelfs wat snoeiwerk gebeuren om te kunnen passeren.

Er is stroom en water ( kunnen de was doen) en wifi (tegen betaling), (zal dus maar op mijn Frans kaartje blijven surfen), een openluchtzwembad, recreatieruimte en frietkot.

image.jpg

image.jpgWe bezoeken het musée de la grand guerre in le chateau, met de tentoonstelling Face à Face, volledig uitgewerkt via posters, foto's, films, dagbladen en interactieve schermen.  

 

image.jpg

Zoals zovele malen komt de absurditeit van de oorlog naar voor.  Oorlog is mensen die op elkaar schieten die elkaar niet kennen in opdracht van mensen die elkaar wel kennen maar die niet op elkaar willen schieten, een grotere stupiteit ken ik niet!

Er is eveneens een speciale tentoonstelling over de Autralische troepen die Pérone bevrijd hebben van de Duitse bezetting in de Somme.ii

De thema's zoals rekrutering, het leven van thuisblijvers, arbeid en logistiek zijn hier heel goed uitgewerkt, een speciale tentoonstelling over verminkingen toont niettegenstaande de wreedheden ook wat de medische wetenschap toen al kon.

Helaas slechts één terrasje op de markt, de rest is dicht, maandag rustdag!

Noch wat inkopen in de plaatselijke supermarkt en de dag is weeral voorbij.

 

De commentaren zijn gesloten.