26-07-15

Zondag 26 juli 2015 Arleux - Moislains

Zondag 26 juli 2015 Arleux - Moislains 

 

image.jpg 

De morgenstond heeft goud in de mond, we vertrekken vroeg!  Zeven sluizen en de tunnel van Ruyaulcourt 4354m lang, waar we zelf mogen doorvaren, staan op het programma, het wordt een hele klus vandaag.

We varen de eerste sluis binnen samen met een beroepsvaarder, we stijgen telkenmale 6m20 en het gaat vlug.  Bij sluis nr 5 verlaat de zon ons en trekken we onze  regenjassen aan, bah en weeral die venijnige wind.  

image.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image.jpg

Onderweg midden in de velden zien we een soldatenkerkhof, we naderen de Somme, hier begon op 1 juli 1916 de slag aan de Somme.  De eerste dag van de slag verloren de Britten hier 57470 man, de Duitsers 8200.  Doordat de Duitsers zich diep ingegraven hadden in kalkachtige grond van Pozières, hadden hun loopgraven en forten weinig schade geleden bij de bombardementen door de Britten. Op het moment dat de grondtroepen aanvielen werden ze gewoon weggemaaid door de Duitse artillerie.

In totaal sneuvelden aan de Somme 400000 Britten, 250000 Fransen en 650000 Duitsers.

 image.jpgimage.jpg

 

 

 

 

 

 

image.jpg

image.jpgNa sluis 7 roepen we naar de centrale post van de VNF als we met de kap op door de tunnel kunnen passeren, plaats genoeg melden ze ons, we leggen voor de zekerheid extra verlichting klaar.

De eerste 1,5 km is de breedte van één boot, dan dubbele richting, het laatste stuk is opnieuw enkele richting, alles wordt geregeld met verkeerslichten.

 

 

 

 

 

image.jpgOndertussen is het laat in de namiddag, genoeg voor vandaag, we leggen aan bij de publieke steiger van de sluis nr 8 Moislains.

 

Commentaren

Toch precies een spannende dag vandaag! Maar met zo'n ervaren schipper kan het niet mis gaan hé. Echt leuk om te lezen, we varen precies een beetje mee...

Gepost door: Christel & Philippe | 26-07-15

Even op de kaart gezocht naar de tunnel, ik zie dat je ook Péronne passeert, het oorlogsmuseum daar is een must. Veel vaargenot!

Gepost door: Jan & Caroline | 27-07-15

De commentaren zijn gesloten.