25-07-15

Zaterdag 25 juli 2015 Courcelles Les lens - Arleux

Zaterdag 25 juli 2015 Courcelles Les lens - Arleux

 

 

We vertrekken in de regen en de wind.  De waterstand is intussen met 25 cm gestegen dus oppassen voor de bruggen!  We zijn van plan in Doaui aan te leggen, helaas geen enkele aanlegplaats, wel zeker 200 binnenvaarders die langs de kant liggen. Velen die niet meer varen maar vele geladen tot op het gangpad in het water klaar om de volgende sluis te nemen. 

De beroepsvaarders zijn allemaal spitsen of gekoppelde spitsen.

Dus doorvaren en we zullen Doaui eens bezoeken met de auto.  Bij de sluis vragen we nog als er een ponton is voor de pleziervaart maar dit is vergeefse moeite.

We nemen nog twee sluizen tot aan de splitsing in Arleux, hier gaat de Sensee naar de l'Escaut of de Schelde, wij nemen canal Du Nord.  Het canal Du Nord is trouwens maar opengegaan in 1965, de bouw was echter al begonnen in 1903.  Twee wereldoorlogen zijn de grote spelbrekers geweest.  Voor het volledig af was was het al te klein en niet meer aangepast aan de grotere schepen.

Juist voorbij de bocht van de splitsing vinden we een plaatsje tussen de beroepsvaarders, met wat creativiteit kunnen we de boot vastmaken, alles wordt gebruikt.

We gaan op zoek naar food, een boulanger en een boucherie, het levert ons een serieuze buit op.

Een vlantaartje, een milleveuille, een potje artisanale paté, nog wat potjesvleesch en niet te vergeten een hele string van gerookte ail, het is hier de streek van de look. In september is hier zelfs een beurs van look.   Het dorpje oogt heel  wat beter dan hetgeen we tot nu toe gezien hebben, proper, voortuintjes onderhouden, mooie herenhuizen, het was aangenaam.

We doen nog een toertje in de omliggende dorpjes, het gaat op en neer, volle velden met koren en bietenzaad.  Op het vervallen kerkhof vinden we 3 graven van de eerste wereldoorlog onderhouden cwwg.  Er zijn hier graftombes van 150 jaar oud.

Er liggen verschillende meertjes in de omgeving, vissen is hier dan ook een populaire sport.  Onderweg vinden we sla en tomaten rechtstreeks uit de jardin van het plaatselijke winkeltje (Martella uit vervlogen tijden) die smaken heerlijk.

De commentaren zijn gesloten.