22-07-15

Woensdag 22 juli 2015 Arques - Bethune

Woensdag 22 juli 2015 Arques - Bethune

 

image.jpg 

Twee sluizen na elkaar, de eerste 7 m stijgen en de tweede  sluis van Fontinettes  13 m dat is al eens de moeite!  Het oude hekwerk van de scheepslift ligt frontaal voor ons.

 

 

 

 

 

image.jpgHet is voorzien dat de restauratiewerken volgend jaar starten, naar het voorbeeld in Strepy-Thieu zal deze volledig terug in orde gezet worden.

 

Er zijn bijna geen haltes fluvial, de eerste is Bethune dus daar naar toe. Het Nederlands schip (Type tjalk)met naam 'De verwisseling' gaat mee met ons in de sluizen samen met een beroepsvaart. Wij zijn deze boot reeds tegengekomen in Veurne, Duinkerke en nu.

image.jpg

Aan de steiger in  Bethune komen ze eventjes later aanvaren, daar wisselen wij van plaats, zij wegen 70 ton en wij 33 ton, het is dus beter als wij aan hen aangemeerd liggen.  Met ons tweeën ligt het ponton vol. Hopelijk waait het niet te veel image.jpgvannacht.

De markt van Bethune ligt amper op 2,5 km, dus een bezoekje met de fiets ernaartoe kan wel.

image.jpgGedurende de grote oorlog is 90 procent van Bethune vernietigd, niet te geloven hoe ze dat weer opgebouwd hebben, vijf jaar hebben ze oorlogstuig afgevoerd en doden begraven, pas daarna kon de heropbouw starten.

image.jpgWe fietsen de rondrit van de bijzonderste gebouwen en bezoeken de kerk St. Vaas.  Daarna drinken we iets in café de Bruxelles.

Morgen varen we verder, iets dichter bij de frontlijnen.

 

De commentaren zijn gesloten.