15-07-15

Woensdag 15 juli 2015 Veurne

Woensdag 15 juli 2015 Veurne

Woensdag marktdag!  De geuren en de plastieken kaba's tonen ons de weg.

De groentenman roept over de markt heen alsof zijn leven ervan afhangt en het heeft effect, het is drummen voor uw bestelling.

De kip aan 't spit verdwijnt in onze rugzak, de groenten gaan in onze fietszak. Lokaal menu vanavond.

image.jpg

 

 

Het regent, maar het is helemaal niet koud.  We fietsen richting Alveringem.  Onze eerste stop wordt Oeren - what's in a name - we vinden hier een Belgisch soldatenkerkhof met nog 5 authentieke heldenhuldezerkjes ontworpen door Joe English. De rest van deze kruisjes werden besmeurd of vernietigd door grafschenners in de nacht van 9 op 10 februari 1918.

image.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image.jpg

Ondertussen heeft het Belgisch leger een nieuwe wacht gerekruteerd maar zijn uniform is nog niet echt dat.

image.jpg

 

 

 

 

Op het einde van de straat vinden we nog het oud gemeentehuis terug, de raadzaal was vroeger op de voutekamer van het café De Leute.

image.jpg

Naar Alveringem, we hebben eerst paté gekocht in een winkeltje-café restaurant op de markt waar je stuten kan krijgen met plaatselijk ambachtelijk potjesvlees, paté en vette trappisten. 

Bij het gemeentehuis is er een tijdelijke fototentoonstelling van het leven achter het front, washuizen, beenhouwerij, latrinekotjes en een doodskistenmakerij.  De kapelarij waar Cyriel Verschaeve woonde is niet te bezoeken.

image.jpg

 

We fietsen verder in de regen naar Beauvoorde en  ons plan is het kasteel te bezoeken.  Met audiofoon aan het oor doen we de wandeling doorheen het tussen de 17° en 18° eeuw gebouwd kasteel in de  19° eeuw werd deze waterburcht gerenoveerd. De laatste bewoner heeft het integraal geschonken aan de Belgische staat.

 

image.jpg

Via landelijke kerkwegeltjes en kleine fietspaadjes komen we terug in Veurne.

We houden nog even halt op de markt , geen regen meer!

Straks wordt onze diesel bijgevuld, we moeten nog naar Frankrijk.

 

De commentaren zijn gesloten.