03-07-15

Vrijdag 3 juli 2015 Diksmuide

image.jpg

Vrijdag 3 juli Diksmuide

 

We hebben Diksmuide nu toch al van alle kanten bekeken, vandaag fietsen we naar oud stuivekenskapelle, de viconiakleiputten, de Viconiahoeve die nu een sterrenhotel is, Keiem, Vladslo.

image.jpg

Opnieuw zijn het bijna allemaal uitsluitend fiets- en voetpaden, zalig!

Bij het mariakapelletje in Oud Stuivekerke staat de uitkijk, ieder regiment die deelgenomen heeft aan 14-18 is hier herdacht met een gedenksteen, alle regimenten en bataljons.

Een ongeschonden demarcatiepaal die de tekst draagt 'hier werd de overweldiger tot staan gebracht' vinden we hier terug. 

image.jpg

Verder langs Vlaamse wegen komen we bij het militair kerkhof van Keiem, 655 Belgische soldaten liggen hier begraven, waarvan de meeste terug onbekend.

Van hieruit gaat het naar Vladslo naar het Soldaten Friedhof met het treurende ouderpaar gemaakt door  Käthe Kollwitz,  kunstenares, voor haar zoon Peter Kollwitz -oorlogsvrijwilliger - die hier begraven ligt.

image.jpg

In totaal liggen er hier 25645 Duitse soldaten! Aangrijpend, de meeste gesneuvelden zijn tussen de twintig en dertig jaar oud.

image.jpg

Baancafé de Wikkelaar verschaft ons een lekker fris biertje en een versnapering.

We zien de IJzertoren nu in westelijke richting, we hebben de vier windstreken gehad, morgen varen we naar onze afspraak!

De motor van het bijbootje is opnieuw vaarklaar, dus doen we in valavond de reien van Diksmuide de foto's spreken voor zich, je waant je in één of andere toeristische historische stad,  petje af voor Diksmuide.image.jpg

image.jpg

De commentaren zijn gesloten.