29-06-15

Zaterdag 27 juni 2015 Nieuwpoort - Diksmuide

image.jpgZaterdag 27 juni 2015 Nieuwpoort - Diksmuide

 

We hebben bezoek, een boot vol, samen varen we vandaag naar Diksmuide.

Bij de tweede brug is de schipper een beetje overmoedig en gaat de mast bijna tegen de vlakte kleine fout van inschatting van hoogte van de brug.  Gelukkelijk volle bak achteruit en de mast is gered.

We liggen op het dek, de zon verwarmt ons. De IJzer kronkelt in het vlakke land, geen enkel schip komt ons tegen, we zijn helemaal alleen!

Bij de Dodengang leggen we aan, we tonen de nodige creativiteit zodat we toch nog redelijk vast leggen.  De roosters liggen los op de aanmeerkade, de balustrade buigt mee met de boot maar het lukt.

image.jpg

 

 

De Dodengang of Boyeau de la mort is een stelsel van gerestaureerde loopgraven, hier konden de Duitsers na de inundatie nog een hoger gelegen strook bezet houden, ze waren slechts een tiental meters verwijderd van de Belgische verdediging, het werd vier lang een plek  van de dood. Het kanonnenvlees werd dagelijks vernieuwd.

 

 

 

image.jpg

We varen verder Diksmuide binnen, een nieuw aangelegde kade verwelkomt de bezoekers.

Bijna het volledige stadje werd gedurende deze oorlog verwoest!

 

 

 

 

 

image.jpg

Het hart van de stad is nu volledig gerestaureerd,  een prachtig begijnhof de sint Nicolaaskerk en de alom tegenwoordige IJzertoren die het landschap beheerst.   

We bezoeken s avonds een nieuw restaurant op de markt, de Frans-Belgische keuken laat zich smaken.

 

De commentaren zijn gesloten.