12-06-15

Vrijdag 12 juni 2015 Zierikzee

image.jpg

 

image.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Het is warm en de voorspellingen zijn voor vanavond onweer, de fietsen worden afgeladen en we rijden richting  het dorpje dat door de watersnood in 1953 bijna volledig van de kaart geveegd was nl Ouderkerk.

We volgen de route via de dijk een 7-tal kilometer.  Het museum over de watersnood is ondergebracht in de caissons die indertijd werden gebruikt om de bres te dichten van de laatste nog open dijk.

 

image.jpg

Gedurende bijna 8 maanden heeft het water tweemaal per dag de polders overspoeld.  Het water vormde geulen zodat er iedere keer meer water achterbleef dan dat er terugstroomde.

Een heel goed en duidelijk opgezet museum, het ontstaan van de ramp, de communicatie tussen de verschillende hulpdiensten alles is heel goed gedocumenteerd.

image.jpg

De solidariteit was groot, ook de hulp die door de verschillende landen werd gegeven was groot.  Hele huizen uit Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen werden geschonken, sommige zijn nog bestaande.

image.jpg

 

We rijden het dorpje  Ouwerkerk binnen en op een terrasje van een knipcafé (kapper en café samen) drinken we een biertje.

De terugweg doen we via de polders, een landwinkel verschaft ons de nodige verse groenten en aardbeien.

We doen nog een rondje in Zierikzee zelf, de verschillende kerken, de dikke toren, de verschillende stadspoorten, het is wel een stadje om nog eens terug te keren.

De terrasjes zijn ondertussen vol en we genieten van een mooie avond zonder onweer.  

Intussen is de haven opnieuw volgelopen met alle soorten boten.

image.jpg

De commentaren zijn gesloten.