11-06-15

Donderdag 11 juni 2015 Brunisse - Zierikzee

 

 

image.jpg

Donderdag 11 juni Brunisse - Zierikzee 

 

We nemen dezelfde vaarweg als de heenvaart, opnieuw de sluis in, er liggen 13 jachten in de sluis, de één kan al beter maneuvreren dan de andere (de meeste scheidingen in het huwelijk starten in de sluis) een goede schipper zorgt dat de touwen kunnen gelegd worden!!!

image.jpg

We komen op de Zijpe, het Mastgat en de Keeten, wat een namen.!We varen onder de Zeelandbrug door. Gelukkig hebben we stroom mee.   In dit gedeelte achter de stormvloedkering is er nog steeds getijde.  De zee ruikt hier lekker (voor de liefhebbers).  Heerlijk!!

De zon zit op het achterdek maar jammer genoeg staat er opnieuw teveel wind om er echt van te genieten.  Nochthans is het warm op het voordek want de medepassagiers zonnen.

 

 

We komen Zierikzee binnen via een lang kanaal, er is een plaats gereserveerd in de Gemeentehaven.  De havenmeester komt langszij, we zijn verplicht om allemaal in dezelfde richting te liggen, boeg richting zee.  Nu is het genieten aan de kade met de vele restaurantjes en cafeetjes.   De zon geeft warmte zoals in het zuiden.!

image.jpg

 

Zierikzee bevat meer dan 500 monumenten, daar zitten tal van heel goed bewaarde huizen in.  Een mooi authentiek stadje, thuishaven van de mosselvaarders en de mosselkwekers.

image.jpg

Een wandeling brengt ons naar de wekelijkse markt, we kopen er nieuwe aardappelen en kersen.

Het VVV kantoor bezorgt ons een plattegrond maar we moeten toch zelf uitzoeken waar het museum van de watersnood van 1953 zich bevindt.  

De watersnood van 1953, meestal aangeduid als de watersnoodramp en aanvankelijk ook wel als Sint-Ignatiusvloed of Beatrixvloed, voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953.    

De ramp werd veroorzaakt door een zware stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg.  1795 slachtoffers heeft deze ramp gemaakt.

Nog even bezinnen en.....

Een barbecue aan boord lijkt ons wel wat, we besluiten om 2 dagen te blijven en de verkenning per fiets volgt.

De commentaren zijn gesloten.